ул. Лъчезар Станчев 5, Софарма Бизнес Тауърс | office@scs-fr.bg | 02/915 06 81 BG | EN

5, Lachezar Stanchev Str., Sopharma Business Towers | office@scs-fr.bg | 02/915 06 81 BG | EN

Blog

Как да облекчим алергичните симптоми

Пролетта е сезон, в който кихането, подсмърчането и проблемите с горните дихателни пътища са често срещани, особено при хората, живеещи в големи градове. Сезонните алергии не са никак приятни и техните симптоми понижават значително качеството на живот на много хора, затова е важно да им се обърне внимание и да се взимат навременни мерки.

Някои пролетни алергии се отключват от мръсния въздух в градовете, заради който поленовите зърна се утаяват в ниските въздушни слоеве и действието на алергените се засилва.

При други хора пък акарите в домашния прах се оказват причина за поява на алергия, като най-често това се случва през април.

През май месец предизвикателство за голяма част от хората се оказва цветният прашец от различните растения и полените.

Основните симптоми на пролетните алергии се проявяват най-остро през април и май. Дразнения върху носа и очите, зачервяване, подуване, неприятен сърбеж, чести кихавици, хрема и кашлица са част от причиняващите дискомфорт алергични признаци.

Ако страдате от сезонна алергия, следвайте препоръките на лекуващия ви лекар, а в допълнение може да правите някои простички неща, които да успокоят симптомите.

Носете слънчеви очила, за да защитите доколкото е възможно зоната на очите.
Внимавайте с някои храни. Около 70% от хората с алергия към полени проявяват неприятни реакции към определени храни. Причина е алергията, но някои продукти могат да подсилят нейните симптоми, а това наистина е болезнено. Вижте кои храни е препоръчително да се избягват през пролетта:
Ако сте с алергия към тревни полени, е добре да избягвате портокали, домати, пъпеш, смокини.
Ако сте с алергия към полени на плевели, е препоръчително да изключите временно от менюто си банани, краставица, пъпеш, артишок, чай от ехинацея и хибискус.
Храните, които могат да засилят неприятната симптоматика на повечето алергии са: бадеми, целина, ягода, череши, вишни.
Наблегнете на пробиотиците. Има направени проучвания, според които пробиотиците спомагат за намаляването на алергичната реакция към полени. Добрите бактерии в червата стимулират създаването на имуноглобулини, които след това неутрализират токсините в организма.
Чай от коприва. В копривата се съдържат естествени антихистамини и имуномодулатори, които имат очистващо действие върху организма. Чаят от коприва може да помогне да се облекчат симптомите и да се намалят кихането и зачервяването на очите.
Вимавайте с проветряването. Дръжте прозорците затворени през нощта и така ще предпазите в дома ви да не влизат полени и прах. През деня също избягвайте да проветрявате често, докато отмине активният период на растеж и цъфтеж. За предпочитане е да използвате някакъв пречиствател на въздуха в помещението, където спите.
През април и май не сушете дрехите и спалното бельо навън. Ако нямате сушилня към пералнята и обикновено простирате дрехите си на балкона, ще е добре да преустановите тази практика за поне два месеца. Сушенето навън представлява риск, тъй като по дрехите и спалното ви бельо ще полепнат много прах и полени, които сериозно ще засилят негативните алергични реакции.

19.01.2015 Another Category, Standard Posts
About adminscs

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • 5 × 5 =